Kecsketej

Friss tej, melyet kecskéink napi két alkalommal történő fejésével nyerünk. Állataink extenzív tartásban legelnek, semmilyen hozamfokozót, tápot a tejtermelés elősegítésére nem kapnak.

Nyers fogyasztásra hőkezelt tejet kínálunk. Ez a kíméletes pasztörizálási eljárás csökkenti legkevésbé a tej hasznos összetevőinek jelenlétét. Bár kecskéinket folyamatos állatorvosi ellenőrzés mellett tartjuk, és a tejet is az előírt gyakorisággal bevizsgálják, a friss tejet (nem hőkezelt) nyers fogyasztásra nem ajánljuk.

A tej palackozása helyben történik.

Ár: 560 Ft/l


 

A kecsketej élettani hatásai:

A népgyógyászat világszerte számos betegség gyógyításában használja a kecsketejet. A világ több részén az antibiotikumok felfedezése előtt a TBC gyógyításának fontos eszköze a kecsketej-kúra volt. Az ókor óta ismeretes, hogy az anyatej pótlására is a kecsketej a legalkalmasabb, mivel összetétele a többi tejhez képest a legjobban hasonlít az anyatejhez. Számos laktóz intoleranciában szenvedő ember tudja fogyasztani a kecsketejet, mivel a tehéntej és a kecsketej laktóz molekulája eltér egymástól. A kecsketej a tehéntejnél sokkal karakteresebb, töményebb ízű, a magas zsír-és szárazanyag tartalom miatt. A pozitív tapasztalatok mellett fontos megemlíteni, hogy a laktóz allergiában vagy intoleranciában szenvedők csak saját felelősségre, kis mennyiségben, fokozatosan kezdjék fogyasztani a kecsketejet!

Állítólagos megfigyelések szerint a kecske nálunk 576 fajta növényből 499-félét eszik meg. Feltételezések szerint éppen ezért növényből eredő allergiás megbetegedések is csökkenthetőek a kecsketej rendszeres fogyasztásával, mert a kecske szervezetében – a növények pollentartalmának elfogyasztásával – ellenanyag képződik.

Ez a tej a diétázók étrendjét is gazdagíthatja. Mivel könnyű lebontani, nem terheli az emésztést, és magas kalciumtartalmának köszönhetően segíti a zsíranyagcserét is. A kecsketej 12,5-szer több D-vitamint és 4-szer több A-vitamint tartalmaz, mint a tehéntej. Ennek okán segít megelőzni a csontritkulást és megőrizni az éleslátást. A következő, eddig nem említett ásványokban gazdag: kálium, magnézium, foszfor, klorid, jód és cink.

A kecsketej nem csak belülről, hanem kívülről is táplál. A benne lévő AHA savak finoman hámlasztják a bőrt. A Q10 koenzim szerepet játszik a rák gyógyításában, de ismeretes, hogy lassítja a bőr öregedését, miközben hidratál is.

Kecsketejes borogatást alkalmaznak ekcéma, pikkelysömör esetén is.

A kecsketejről sajnos sokan azt tarják, hogy kellemetlen ízű és szagú. Ez azonban csak akkor fordulhat elő, ha a takarmányozás vagy a fejés nem megfelelőképpen történik!